Trafo Nedir?

Trafo (Transformatör) Nedir?

Trafo Nedir? Üretimden çıkmış trafo örneği
Trafo Nedir?

Trafo Nedir sorusunun cevabı kabaca; alternatif işarete sahip enerji kaynağının akım veya geriliminin genlik değerinin değiştirilmesi için kullanılan endüstriyel ürünler olduğu şeklinde ifade edilebilir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, dc işaret sahip enerji kaynaklarında trafo kullanılamaz.

Tam adı Transformatör olan trafolar, akım trafoları ve gerilim trafoları olarak iki gruba ayrılır.

Akım trafosu Nedir?:

Alternatif işarete sahip enerji kaynağının iletildiği kabloların, toroidal bir trafonun içerisinde geçirilmesi suretiyle, sekonder tarafından istenilen orana göre gerilim elde edilmesi işlevini yerine getirir.

Gerilim trafosu nedir:

Kaynak gerilimin düşürülmesi ve yükseltilmesi işlevini yerine getirir. Faz sayısına göre iki tipi vardır. Monofaze trafo ve Trifaze trafo. Ayrıca nüve yapısına göre Toroidala tip ve mantel tip trafolar olarak iki tipi mevcuttur.

Şok Trafosu nedir:

Şok trafoları standart trafo tanımı dışında olan ürünlerdir. Yani bu trafolar ac işaret genlik dönüşümü yapmazlar. Şok trafolarının görevi hat üzerine seri veya paralel bağlanarak, bağlı enerji kaynağının akım veya gerilim değişimlerine karşı direnç gösterirler

Trafonun kalitesini nüvesinde kullanılan silisli saclar belirler. Piyasada 7.000 Gauss ile 24.000 Gauss arasında değerlere sahip silisli saclar bulunmaktadır. Gauss değeri arttıkça, trafo kalitesi artar. kayıbı azalır. Ancak bu durum trafonun maliyetinde ciddi etkisi vardır.

Diğer trafo çeşitleri : Günümüz teknolojinde daha yüksek frekanslı alternatif işarete sahip enerji kaynaklarının gerilim veya akım genliklerinin dönüşümü için Ferrit nüveli trafolar geliştirilmiştir. Bu trafolar, verim olarak ciddi avantajlar sunduğu gibi, boyut olarak çok küçükve ağırlık olarakta çok hafiftir.

Trafo Nedir sorusuna cevap için aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Etiketler: Trafo Nedir? Transformatör nedir? şok trafosu nedir, akım trafosu nedir, gerilim trafosu nedir

Leave a Reply